NIEUWS Vergroot autonomie van DevOps-teams
Digitale Transformatie is tegenwoordig een sleutelbegrip voor organisaties die succesvol willen zijn in een snel veranderende digitale wereld. Bij Morphé begrijpen we dat het bereiken van ‘Digital Savviness’ essentieel is om concurrerend te blijven. In deze blogreeks nemen we je mee door de concrete stappen die wij als Morphé aanbevelen voor een succesvolle IT-optimalisatie en het realiseren van Digitale Transformatie. We putten hierbij uit 25 jaar aan ervaring en bewezen succesvolle transformaties. Dit is de negende blog in de reeks.
Autonomie voor DevOps-teams: doorbreek afhankelijkheden en versnel innovatie
Waarom duurt het soms maanden om kleine veranderingen in software door te voeren? Waarom moeten teams constant wachten op goedkeuringen van andere afdelingen? Het antwoord ligt vaak in een gebrek aan autonomie en in een wirwar van afhankelijkheden. Applicaties zijn vaak niet ‘loosely coupled’ , en vereisen intensieve coördinatie tussen teams bij wijzigingen. Dit belemmert niet alleen de snelheid, maar frustreert ook de autonomie van teams.
De rol van technical debt: verminderde onzichtbare last
Technical debt is een onzichtbare last die organisaties vertraagt in hun digitale transformatie. Het kan zich uiten in de vorm van verouderde legacy-systemen, monolithische architecturen of applicaties die vastzitten aan gedeelde databases en hardcoded koppelingen. Deze technische barrières blokkeren teams in hun zelfstandigheid en maken snelle, onafhankelijke veranderingen bijna onmogelijk. Het resultaat? Innovatie blijft steken, en organisaties verliezen kostbare tijd en wendbaarheid.
De uitdaging van samenwerking in ketens: versterk de zwakste schakel en bouw een solide basis
Het doorbreken van afhankelijkheden in ketens is als het versterken van een oude brug: het vraagt om gezamenlijke inspanning, grondige planning en doorzettingsvermogen. Het verminderen van afhankelijkheden is geen eenmalige technische ingreep, maar een langdurig traject dat samenwerking vereist. De keten is immers zo sterk als de zwakste schakel.
Een veelvoorkomende uitdaging is dat teams met onderlinge afhankelijkheden niet altijd binnen hetzelfde organisatieonderdeel vallen en vooral werken binnen de eigen silo. Hierdoor ontbreekt vaak een gezamenlijke planning of prioriteitstelling. Om echte autonomie te realiseren, moeten teams gezamenlijk werken aan het opschonen en moderniseren van de keten. Dit vraagt om transparantie, collectieve verantwoordelijkheid en geduld.
Stappenplan naar meer autonomie
- Breng de afhankelijkheden in kaart: analyseer hoe applicaties en teams met elkaar verbonden zijn. Zoek naar afhankelijkheden die zorgen voor vertragingen, intensieve coördinatie of verhoogd risico op fouten.
- Beoordeel afhankelijkheden die moeten verdwijnen: niet alle afhankelijkheden hoeven weggenomen te worden. Bepaal per afhankelijkheid of deze kan verdwijnen zonder de stabiliteit van het systeem in gevaar te brengen. Begin met de meest beperkende afhankelijkheden.
- Introduceer moderne oplossingen om afhankelijkheden te verkleinen: implementeer API’s en event-driven architectuur om applicaties via gestandaardiseerde interfaces te laten communiceren. Zorg dat elk team eigen data beheert en niet afhankelijk is van de database van een ander team. En breek monolithische architecturen op in microservices.
Conclusie
Het verkrijgen van autonomie voor DevOps-teams is een flinke, gezamenlijke inspanning. Het vereist investeringen in modernisering en samenwerking, maar het resultaat is het meer dan waard. Snellere innovatie, betere samenwerking en hogere kwaliteit worden mogelijk in een landschap waarin teams onafhankelijk van elkaar kunnen opereren. Begin vandaag nog met het in kaart brengen van afhankelijkheden en investeer in platformdiensten. Autonomie is de sleutel tot succes in DevOps.
Bij Morphé staan we klaar om organisaties te begeleiden bij elke stap van deze reis. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via info@morphe.eu of onze website bezoeken op www.morphe.eu.
Dit artikel is de negende blog uit een reeks over Digitale Transformatie. Klik hier om de eerdere blogs te lezen.