NIEUWS Innovatie en samenwerking als sleutel tot succes

Digitale Transformatie is tegenwoordig een sleutelbegrip voor organisaties die succesvol willen zijn in een snel veranderende digitale wereld. Bij Morphé begrijpen we dat het bereiken van ‘Digital Savviness’ essentieel is om concurrerend te blijven. In deze blogreeks nemen we je mee door de concrete stappen die wij als Morphé aanbevelen voor een succesvolle IT-optimalisatie en het realiseren van Digitale Transformatie. We putten hierbij uit 25 jaar aan ervaring en bewezen succesvolle transformaties. Dit is de zevende blog in de reeks.

In onze eerdere blogs hebben we besproken hoe organisaties een succesvolle digitale transformatie kunnen realiseren door middel van duidelijke doelen, een grondige health check en betrokkenheid van medewerkers. Deze keer belichten we een cruciale en complexe uitdaging in digitale transformatie: het balanceren tussen business change en het optimaliseren van IT-technologie en voortbrengingsprocessen.

IT is de motor

Ongeacht het soort bedrijf, IT is dé motor achter digitale transformatie. Met andere woorden, als de technologie en de bijbehorende IT-processen onvoldoende goed zijn ingericht, bereikt een organisatie al snel een glazen plafond waarbij IT een remmende factor wordt in plaats van een drijvende kracht achter innovatie. Om dit te voorkomen, moeten bedrijven structureel investeren in IT. Gartner stelt dat dit een structurele investering betreft van ongeveer 20% van het gealloceerde IT-budget en kan hoger zijn als de organisatie zich in een snel veranderende of competitieve omgeving bevindt.

Business change

In de praktijk zie je dat ‘business change’ vaak een hogere prioriteit krijgt dan de optimalisatie van IT. Met ‘business change’ ben je in staat om meer klanten en omzet binnen te halen of te voldoen aan wet- en regelgeving die van buitenaf wordt opgelegd. Met andere woorden, als je vandaag niet investeert, dan ondervind je daar morgen direct nadeel van.

IT-optimalisatie

Waar business change zich richt op nieuwe functionaliteiten en directe bedrijfsvoordelen, gaat IT-optimalisatie over het versterken en moderniseren van de voortbrengingsprocessen en het technologische fundament waarop deze veranderingen worden gebouwd. Investeringen in de optimalisatie van IT zijn een must maar het effect wordt pas over een veel langere periode zichtbaar. Als de investeringen in IT-optimalisatie worden uitgesteld ten bate van nieuwe functionaliteiten, zal de schade die hierdoor ontstaat zich pas na enige tijd uitten in een grote ‘technical debt’ [1].

De verschuiving naar organisatie breed agile werken heeft de dynamiek rond IT-optimalisatie veranderd:

  • Verschuiving van verantwoordelijkheid: De ‘business’ heeft nu meer zeggenschap over IT-prioriteiten.
  • Veranderde besluitvorming: Waar vroeger de IT-organisatie in het jaarplan kon ‘armpje rukken’ met de business over de verhouding tussen business change en IT-optimalisatie, wordt bij veel bedrijven de prioriteit nu door product owners bepaald.
  • Technische expertise: Het is geen uitzondering dat product owners onvoldoende tech-savvy zijn, wat kan leiden tot onderschatting van het belang van IT-optimalisatie.
  • Gevolgen: Deze verschuiving kan resulteren in een opeenstapeling van technische schuld. Uit onderzoek blijkt dat soms 20% van het change budget nodig is voor het oplossen van deze schuld [2].

Om de time-to-market te verlagen, moeten teams ook op technisch vlak zo autonoom mogelijk opereren. Dit kan alleen met moderne IT, waarbij afhankelijkheden in de omgeving ‘loosely coupled’ [3] zijn en het voortbrengingsproces van nieuwe functionaliteiten sterk geautomatiseerd is, ondersteund door goed ingerichte CI/CD-pipelines. Deze autonomie en flexibiliteit zijn alleen mogelijk door structureel te investeren in IT. Het is belangrijk dat bij de budgetverdeling een evenwicht wordt gevonden tussen het direct ondersteunen van business change en het vermijden van technische schuld. Daarnaast vereist de verschuiving naar agile werken extra investeringen, om te zorgen dat teams effectief en zonder belemmeringen kunnen blijven innoveren.

IT-transformatie

Bij veel IT-transformatieprogramma’s heeft de organisatie een hoge ambitie om de IT te verbeteren om aan de toenemende business wensen te kunnen voldoen. Vaak wordt de invulling van deze ambitie vormgegeven via een programma. Binnen het programma worden de benodigde IT-capabilities (hierover meer in een latere blog) ontwikkeld en geïmplementeerd binnen de organisatie. Hiermee maakt de IT-organisatie een belangrijke stap in de ondersteuning van de digitale agenda van de organisatie. Echter, het optimaliseren van IT is nooit klaar. De wensen van de business blijven toenemen, evenals de mogelijkheden voor de toepassing van technologie. Daarom voldoet het niet meer om periodiek via een project of programma een verbetering door te voeren.

De belangrijkste ‘deliverable’ van een dergelijke IT-transformatie is het inbedden van continu verbeteren. Hierbij is de kennis en kunde in de organisatie aanwezig om zelfstandig door te pakken waar het transformatieprogramma is gestopt en heeft de optimalisatie van IT een structurele plek in het (IT-)portfolio van de organisatie.

 

Neem contact met ons op om te ontdekken hoe wij uw lijnmanagement kunnen ondersteunen in het eigenaarschap van uw digitale transformatie en samen succes te boeken.

Bij Morphé staan we klaar om organisaties te begeleiden bij elke stap van deze reis. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via info@morphe.eu of onze website bezoeken op www.morphe.eu.

Dit artikel is de zevende blog uit een reeks over Digitale Transformatie. Klik hier om de eerdere blogs te lezen.

[1] https://codescene.com/hubfs/calculate-business-costs-of-technical-debt.pdf

[2] Blumberg, S., Das, R., Lansing, J., Motsch, N., Munstermann, B., & Patenge, R. (2022). Demystifying digital dark matter: A new standard to tame technical debt. McKinsey Digital.

[3] https://en.wikipedia.org/wiki/Loose_coupling