NIEUWS Op maat gemaakt: het creëren van een specifiek transformatieplan per organisatieonderdeel
Digitale Transformatie is tegenwoordig een sleutelbegrip voor organisaties die succesvol willen zijn in een snel veranderende digitale wereld. Bij Morphé begrijpen we dat het bereiken van ‘Digital Savviness’ essentieel is om concurrerend te blijven. In deze blogreeks nemen we je mee door de concrete stappen die wij als Morphé aanbevelen voor een succesvolle IT-optimalisatie en het realiseren van Digitale Transformatie. We putten hierbij uit 25 jaar aan ervaring en bewezen succesvolle transformaties. Dit is de zesde blog in de reeks.
Digitale transformatie is een complex proces dat zorgvuldige planning en uitvoering vereist. In eerdere blogs is besproken hoe het stellen van doelen, het uitvoeren van een health check en het vormen van een leading coalition, bijdragen aan het succes van de transformatie. In deze blog richten we ons op de volgende stap: het ontwikkelen van op maat gemaakte transformatieplan voor elk organisatieonderdeel.
Het generieke programmaplan: een fundament
Bij de start van een transformatieproces worden doelen en ambitie vastgesteld voor de gehele IT-organisatie. Deze vormen de basis voor een integraal, generiek programmaplan waarin zaken zoals planning, aanpak en budget worden geadresseerd. Om ‘actionable’ te worden moet dit plan worden gedetailleerd per onderdeel van de IT-organisatie.
Maatwerk per organisatieonderdeel
Elk onderdeel van de IT-organisatie heeft een ander startpunt en ook het ambitieniveau verschilt in de praktijk. Customer-facing applicaties hebben in de regel een veel hogere ambitie als het gaat over time-to-market en beschikbaarheid dan bijvoorbeeld de HR-applicaties. Dit betekent dat de ambitie per applicatie moet worden afgeleid van de rol die de applicatie speelt in de ondersteuning van het business proces. Je gaat immers niet investeren om op elk moment van de dag volledig geautomatiseerd nieuwe functionaliteit live te brengen, als door de aard van de applicatie er ‘slechts’ één keer per kwartaal een nieuwe release nodig is.
Met een vastgestelde ambitie op applicatie niveau kunnen de (DevOps)teams hun eigen plan opstellen en bepalen: op welke wijze ze de gestelde ambitie kunnen bereiken, wat ze daarvoor nodig hebben, welke inspanning het vergt en in welke periode dit realistisch haalbaar is. Teams hebben altijd afhankelijkheden met andere teams bij de realisatie van deze doelen. Dit perspectief moet worden meegenomen bij het opstellen van de plannen, ook als het teams van een ander organisatieonderdeel betreft.
Eigenaarschap: cruciaal voor succes
Het opstellen van het specifieke plan per IT-onderdeel is de verantwoordelijkheid van het betreffende lijnmanagement. De programma organisatie organiseert dit proces en levert benodigde kennis en kunde. Het lijnmanagement moet wel de drijvende kracht zijn achter de uitvoering, zonder dit eigenaarschap zal de transformatie niet de vereiste aandacht en prioriteit krijgen. Daarom is sterk leiderschap van het lijnmanagement essentieel om de digitale transformatie succesvol te laten verlopen en de beoogde resultaten te bereiken.
Neem contact met ons op om te ontdekken hoe wij uw lijnmanagement kunnen ondersteunen in het eigenaarschap van uw digitale transformatie en samen succes te boeken.
Bij Morphé staan we klaar om organisaties te begeleiden bij elke stap van deze reis. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via info@morphe.eu of onze website bezoeken op www.morphe.eu.
Dit artikel is een zesde blog uit een reeks over Digitale Transformatie. Klik hier om de eerdere blogs te lezen.