NIEUWS Optimaliseer IT-prestaties met DORA-metrics en value stream mapping

Digitale Transformatie is tegenwoordig een sleutelbegrip voor organisaties die succesvol willen zijn in een snel veranderende digitale wereld. Bij Morphé begrijpen we dat het bereiken van ‘Digital Savviness’ essentieel is om concurrerend te blijven. In deze blogreeks nemen we je mee door de concrete stappen die wij als Morphé aanbevelen voor een succesvolle IT-optimalisatie en het realiseren van Digitale Transformatie. We putten hierbij uit 25 jaar aan ervaring en bewezen succesvolle transformaties. Dit is de achtste blog in de reeks.

Waarom zijn DORA-metrics belangrijk voor de bedrijfsvoering?

In een vorige blog hebben we het belang besproken van het stellen van doelen op productniveau en hoe DORA-metrics (DevOps Research and Assessment) een belangrijke basis vormen voor het meten van de prestaties van IT-teams. Deze metrics meten hoe een product of applicatie presteert op het gebied van wendbaarheid (zoals snelheid en flexibiliteit) en continuïteit (zoals stabiliteit en betrouwbaarheid). Een goede balans tussen beide is cruciaal. Als een team te veel focust op wendbaarheid zonder de capaciteit te hebben om dit te ondersteunen, kan dit ten koste gaan van de continuïteit van het product. Dit kan leiden tot storingen en uitval, wat grote gevolgen kan hebben voor de bedrijfsvoering.

DORA-metrics, die onder andere kijken naar doorlooptijd van wijzigingen, frequentie van implementaties, tijd tot herstel en het percentage mislukte implementaties, helpen om dit evenwicht te bewaken. Door de toenemende afhankelijkheid van IT in de bedrijfsvoering worden deze metrics steeds belangrijker voor de business om ook deze metrics te besturen.

Product-specifieke doelen op basis van bedrijfsbehoeften

Elk product (of applicatie) heeft een eigen rol binnen een organisatie, en de gewenste prestaties op de DORA-metrics moeten aansluiten bij deze rol. Het is daarom essentieel om per product specifieke doelen te stellen, gebaseerd op de plaats die het inneemt in de bedrijfsvoering. Op deze manier wordt de  behoefte vanuit de business leidend voor de gewenste prestaties op het gebied van wendbaarheid en continuïteit.

De Product Owner speelt hierbij een sleutelrol. Hij of zij is verantwoordelijk voor het vaststellen van de benodigde prestaties op de DORA-metrics. Omdat elke verbetering in IT-processen tijd en geld kost, is het belangrijk dat investeringen in verbeteringen daadwerkelijk waarde toevoegen voor de organisatie, zonder dat er meer wordt geïnvesteerd dan noodzakelijk.

Het gebruik van Value Stream Mapping (VSM) om processen te verbeteren

Zodra de doelen zijn vastgesteld, gaat het (DevOps-)team aan de slag om te onderzoeken hoe de gewenste prestaties behaald kunnen worden. Een van de meest effectieve methoden hiervoor is het toepassen van Value Stream Mapping (VSM). Met een VSM wordt het gehele IT-voortbrengingsproces in kaart gebracht: van het vaststellen van de wensen tot aan de livegang en het beheer van de nieuwe functionaliteit.

VSM brengt per stap in beeld:

  • Wat is de inspanning en doorlooptijd per stap?
  • Wie voert welke handelingen uit?
  • Welke afhankelijkheden zijn er binnen en buiten het team?

Door deze analyse ontstaat er een feitelijk onderbouwd overzicht van de bottlenecks in het proces. Dit maakt het voor teams duidelijk waar de knelpunten zitten en welke stappen nodig zijn om de gewenste prestaties te realiseren. Het inzicht dat VSM biedt, creëert een gedeeld begrip binnen het team en maakt het eenvoudiger om gerichte verbeteringen door te voeren.

Toetsing van verbeteringen via DORA-metrics

Nadat de verbeteringen zijn geïmplementeerd, kunnen de DORA-metrics opnieuw worden gebruikt om te toetsen of de beoogde voordelen zijn behaald. Dit biedt een objectieve manier om aan stakeholders de waarde van de verbeteringen aan te tonen. De prestaties van het team worden op een transparante manier inzichtelijk gemaakt, wat bijdraagt aan het vertrouwen in de voortgang en de effectiviteit van de genomen maatregelen. Zoals Peter Drucker lang geleden al zei: “what gets measured gets managed.”

Bij Morphé staan we klaar om organisaties te begeleiden bij elke stap van deze reis. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via info@morphe.eu of onze website bezoeken op www.morphe.eu.

Dit artikel is de achtste blog uit een reeks over Digitale Transformatie. Klik hier om de eerdere blogs te lezen.